niedziela, 11 października 2015

Chleb bardzo łatwy

Ostatnio upiekłam chleb który jest pyszny... łatwy... a co najważniejsze wiadomo co jemy gdy zrobimy sami chleb ... spróbujcie naprawdę nie pożałujecie...


 Recepta

Chleb wieloziarnisty

1 kg mąki tortowej
1/2 szkl. płatków owsianych
1/2 szkl. pestek dyni
1/2 szkl. ziaren słonecznika
3/4 szkl. otręb owsianych
5 dag drożdży
3 płaskie łyżki cukru
1 i 1/2 łyżka soli
1 l. ciepłej wody lub trochę więcej

 wykonanie
Rozkruszyć drożdże dodać cukier odrobinę wody , rozgnieść, dodać pozostałe składniki wymieszać, wlać resztę wody dobrze wymieszać łyżką i odstawić na pół h.
NIE WYRABIAĆ
Podzielić ciasto na dwie foremki -(keksówki) wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić na 1/2 h.
można chleb posypać sezamem.

piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 1h potem podnieść temp do 200 st

i piec jeszcze 15 minut.
SMACZNEGO











p.s. zna ktoś taki łatwy przepis na chleb? to poproszę :)
p.s. pozdrawiam ciepło :)

24 komentarze:

  1. Ooo przepis jak najbardziej dla mnie, zabieram się za pieczenie, ale te zakwasy itp. mnie odstraszają. Tak więc Twój prosty chleb na pewno wypróbuję. Do swojej wędlinki pasuje jak ulał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam swojski chlebek i bardzo często go piekę :) Teraz mam ogromną ochotę na bułeczki, ale jakoś nie mogę się zmobilizować. Pewnie jesienią w końcu się za to wezmę, teraz będzie więcej czasu niż latem :)
    Twój chlebek wygląda przepysznie :)
    Pozdrawiam cieplutko, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też piekę w domu. Teraz walczę z pierwszym zakwasem, może się uda upiec prawdziwy domowy chleb.

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba upieke. Mam ochotę na taki domowy chlebek:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny, muszę kupić produkty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja ostatnio próbowałam swoich sił w zrobieniu zakwasu na swój chleb i niestety po dwóch nieudanych próbach poddałam się i spróbowałam upiec bułki na drożdżach. Ale Twój przepis naprawdę jest zachęcający do wypróbowania:) Przepis biorę do siebie:) Pozdrawiam Ala

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapachniało świeżym domowym chlebkiem
    Zabawa z zakwasami to nie dla mnie wiec z ochotą wybróbuję Twój przepis :')

    OdpowiedzUsuń
  8. ja 2 lata piekłam cały czas chleb na zakwasie a teraz zepsułam zakwas grrr.....ale twój przepis wypróbuję zanim zrobię nowy zakwas:-)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podziel sie receoturą na zakwas i taki chleb chętnie bym spróbowała ... jakoś póki co na drożdżach się odważyłam...
      dziś też piekę ale inny niż ten na blogu... pachnie obłędnie ciekawe jak posmakuje :)

      Usuń
    2. ja zakwas dostałam teraz się głowię jak go zrobić bo brakuje mi już tego chlebka a polecam na drożdżach ten chlebek jest przepyszny http://gotuj.skutecznie.tv/2012/06/domowy-chleb-czosnkowo-ziolowy/

      Usuń
  9. Nigdy nie piekłam jeszcze chleba, muszę spróbować! Twój wygląda pysznie:)

    Miłego dnia,
    Ania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wygląda, uwielbiam taki chleb domowy i piekę przynajmniej dwa razy w tygodniu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. ja robie ale na zakwasie , szybko i zdrowo , po 1/2 kg maki pełnoziarnistej pszennej i zytniej , litr wody gazowanej zakwas , 2 łyzki soli , ziarna mieszamy odtawiamy na 12 h pieczey 1 h

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale wygląda, na pewno pyszny. Ja robiłam na zakwasie, kilka razy mi wyszedł, aż w końcu upiekłam zakalec:) Od tamtej pory nie piekę:)
    Całuski.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudny chlebuś!! Ja mam też bardzo szybki przepis na chlebek,jeśli chcesz to się podzielę przepisem i zdjęcie pokażę dla jasności :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam domowy chleb :) Dawno nie robiłam, chyba czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. aaaaaaaaaa no to już wiem ....a ja już szukam w swojej nie za dobrej pamięci i myślę żem się posunęła w sklerozie, że hej :))))))))) pamiętam ,że Bosia na deccorii podawała kiedyś prosty przepis na chlebek :))) ja jeszcze nie piekłam ,ale na pewno spróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Faktycznie łatwo się go robi i nie trzeba zagniatać. Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis, rzeczywiście łatwy i niewymagający :))) Pozdrawiam i dziękuję za cynk;)

    OdpowiedzUsuń