wtorek, 17 lipca 2012

Paruchy - "białe pączki"

Babacia Ania (moja mama) umie robić paruchy... zawsze w wakacje je robi bo wtedy i Ona przyjeżdża do domu na dłużej i najwięcej wnuków  i dzieci jest blisko :):):)
Ja osobiście uwielbiammmmmmmm, myślę że wnukom mojej Mamy zawsze one będą się kojarzyć z babcią i z dzieciństwem (to tak apropo zapytania z poprzedniego posta co nasze dzieci będą pamiętać z dzieciństwa jak dorosną)  Emi nawet palcem tchnąć nie chciała ... mam nadzieję, że to się zmieni... ona w ogóle nic nowego do jedzenia  nie chce dotknąć nawet ...

RECEPTA

składniki:

10 dag drożdży
ok 1 kg mąki
1/2 l mleka (w temp pokojowej)
3 jajka
cukier puder
szczypta cukru

rozczyn
szklanka mleka (ciepłego)
rozkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki mąki i dwie łyżki cukru
wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia

resztę składników wymieszać w misce (tudzież garnku) i wlać rozczyn-  ciasto wyrabiać ręką i dodawać mąki by było dość gęste...
wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia....

wyrośnięte ciasto na stolnicę ręką je rozgnieść i szklanką wycinamy pączusie :P

najszerszy garnek będzie potrzebny :)  w nim zagotować wody (3/4 garnka) na górę zawiązać najlepiej terową ściereczką ew. zwykłą i coś do przykrycia potrzebne jeszcze będzie :)

paruchy można robić z nadzieniem... jeść z jogurtem, z cukrem, ze śmietaną....
my lubimy bez nadzienia z cukrem...

SMACZNEGO :P







mam nadzieję że przepis ze zrozumieniem napisałam

pozdrawiam :)




12 komentarzy:

  1. kiedys po przepis wroce, narazie mam takiego lenia ze OooOOO matko:P

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś z wiejską,kwaśną śmietaną i cukrem,
    ''niebo w gębie''wierzcie na słowo.Pozdrawiam i dziękuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj uwielbiam...ale muszą mi wystarczyć kupne;(
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je...my na nie mówimy po prostu kluski parowe a u mojego męża nmówi się że są to pampuchy....moja mama robi ja nie potrafię...ide na latwizne i kupuję gotowe...uwielbiam maczane w śmietanie z truskawkami...mmmm...aż mi ślinka pociekła:))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciocia,mi na pewno będą się z tym kojarzyć :)
    Babcia robi najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam...u mnie w domu ja i tato jemy je z sosem i mięskiem, a reszta domowników na słodko:)
    Jasny, czytelny przepis, chętnie skorzystam w przepisu bo jeszcze nigdy nie robiłam ich sama:)
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń