Ja osobiście uwielbiammmmmmmm, myślę że wnukom mojej Mamy zawsze one będą się kojarzyć z babcią i z dzieciństwem (to tak apropo zapytania z poprzedniego posta co nasze dzieci będą pamiętać z dzieciństwa jak dorosną) Emi nawet palcem tchnąć nie chciała ... mam nadzieję, że to się zmieni... ona w ogóle nic nowego do jedzenia nie chce dotknąć nawet ...
RECEPTA
składniki:
10 dag drożdży
ok 1 kg mąki
1/2 l mleka (w temp pokojowej)
3 jajka
cukier puder
szczypta cukru
rozczyn
szklanka mleka (ciepłego)
rozkruszyć drożdże, dodać 3 łyżki mąki i dwie łyżki cukru
wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
resztę składników wymieszać w misce (tudzież garnku) i wlać rozczyn- ciasto wyrabiać ręką i dodawać mąki by było dość gęste...
wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia....
wyrośnięte ciasto na stolnicę ręką je rozgnieść i szklanką wycinamy pączusie :P
najszerszy garnek będzie potrzebny :) w nim zagotować wody (3/4 garnka) na górę zawiązać najlepiej terową ściereczką ew. zwykłą i coś do przykrycia potrzebne jeszcze będzie :)
paruchy można robić z nadzieniem... jeść z jogurtem, z cukrem, ze śmietaną....
my lubimy bez nadzienia z cukrem...
SMACZNEGO :P
mam nadzieję że przepis ze zrozumieniem napisałam
pozdrawiam :)
Wspaniały przepis ;)
OdpowiedzUsuńkiedys po przepis wroce, narazie mam takiego lenia ze OooOOO matko:P
OdpowiedzUsuńmniam:):*
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś z wiejską,kwaśną śmietaną i cukrem,
OdpowiedzUsuń''niebo w gębie''wierzcie na słowo.Pozdrawiam i dziękuje za przepis
Oj uwielbiam...ale muszą mi wystarczyć kupne;(
OdpowiedzUsuńBuziaki
Mniam, mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńmniamuśnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam je...my na nie mówimy po prostu kluski parowe a u mojego męża nmówi się że są to pampuchy....moja mama robi ja nie potrafię...ide na latwizne i kupuję gotowe...uwielbiam maczane w śmietanie z truskawkami...mmmm...aż mi ślinka pociekła:))))
OdpowiedzUsuńale apetyczne!
OdpowiedzUsuńmniammmmmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńCiocia,mi na pewno będą się z tym kojarzyć :)
OdpowiedzUsuńBabcia robi najlepsze na świecie!
Uwielbiam...u mnie w domu ja i tato jemy je z sosem i mięskiem, a reszta domowników na słodko:)
OdpowiedzUsuńJasny, czytelny przepis, chętnie skorzystam w przepisu bo jeszcze nigdy nie robiłam ich sama:)
Pozdrawiam ciepło