sobota, 31 maja 2014

Sok z kwiatu Czarnego Bzu

robicie??
ja w tamtym roku dostałam od znajomych buteleczkę - bardzo nam posmakował więc w tym roku pierwszy raz zrobiłam... wyszedł pyszny!!!
Sok można dolewać do herbaty tudzież wody mineralnej... ma działanie lecznicze gdy bierze przeziębienie... no i taki domowy to wiadomo ani szczypty konserwantów, kwiat zbierany daleko od drogi (najlepiej w lesie)... POLECAM!
NA JEDNĄ PORCJĘ  (ja robię 3 porcje na raz)
zbieramy 20-25 kwiatków bzu- Uwaga ten kwiat ma taki pyłek... żeby komuś nie przyszło do głowy go strzepywać bo to własnie o jego zbiór chodzi ... jak najwięcej pyłku ma być








Kwiaty rozkładamy na gazetach na pół h w słońcu - wypędzamy tak wszelakiego rodzaju robactwa












obieramy same kwiatuszki a łodygi wyrzucamy - tu jest troszkę pracy ...
robimy zalewę- gotujemy 1 l wody roztapiamy 1 kg cukru i dosypujemy 20 g kwasku cytrynowego po ugotowaniu zalewamy wrzątkiem kwiaty... odstawiamy na 48 h w chłodne miejsce...

przecedzamy wywar przez gazę lub pieluchę tetrową - sok przelewamy do słoiczków zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min ...












tere ! gotowe ... jeśli pogoda pozwoli zrobię jeszcze jedną lub dwie takie tury :-))))







miłego weekendu kochani Ja zaraz zmykam sadzić krzewy :D

30 komentarzy:

  1. chodzi za mną ten sok, tylko czasu okrutny mam brak:-)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Znajoma podaje córce i nie chorowała cały rok. Ja też piłam ten sok jako dziecko, bo mój dziadek go robił....
    Kiedyś chętnie bym spróbowała. Dzięki za przypomnienie przepisu.
    Pozdrowienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten soczek to jest tak na prawdę syrop z kwiatu czarnego bzu i jest lepszy w działaniu od niejednego aptecznego syropku - wypróbowane na żywym organizmie :)
    Super produkcja !
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Suuper :) To masz teraz zapas i jak jeszcze zrobisz to i na zime bedzie :):) Pracusiowa Pszczolka :) Buziaki Martus :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój też już gotowy stoi na półeczce:)))ale podam Ci przepis na przepyszne ciasteczka z kwiatami:)))Spróbuj:)))
    KRUCHE CIASTECZKA POMARAŃCZOWE Z KWIATEM CZARNEGO BZU.
    2,5szkl mąki
    4 łyżki cukru
    1 kostka masła
    1 łyżka oliwy lub żółtko
    1 łyżka soku z pomarańczy
    1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    4 kwiatostany bzu lub 4 łyżki suszu
    ze świeżych kwiatów oberwać same kwiatuszki,wszystkie składniki szybko zagnieść na gładko,rozwałkować,wycinać ciasteczka,piec w 200stopniach 10-12min:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie ostatnio na którymś blogu widziałam ten syrop a ja tak się zastanawiałam,co można zrobić z kwiatów czarnego bzu :) Muszę się przyznać,że nie piłam nigdy takiego przysmaku więc nawet nie wiem jak on smakuje ;p
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Syrop z kwiatów bzu zawsze piję w upału, dodawając go do wody, idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja Mama zawsze te kwiaty wykorzystywała do nalewek i dżemu :))

    OdpowiedzUsuń
  9. o super przepis; ja tak robie syrop z mięty :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie próbowałam - może zrobię :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja też nigdy nie robiłam ,ale słyszałam o nim :))))podobno na kaszel bardzo dobrze robi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też bardzo go lubię. Polecam jeszcze napój musujący - pyszny! Tu znajdziesz przepis: http://www.domoweklimaty.blogspot.com/2013/06/musujacy-napoj-z-kwiatow-bzu-czarnego.html

    OdpowiedzUsuń
  13. widzę tu jakieś hurtowe podejście do tematu- świetna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak hurtowe a połowa zapasów już "zeszła" hihi

      Usuń
  14. U mnie zwykle dziki bez gości tylko jako ozdoba w wazonie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robię, robię:)) Jest bardzo aromatyczny i dobry. Jeszcze robię naleweczkę, też jest wspaniała w smaku, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też robię i to już drugą porcję ;))
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. mam zamiar dzisiaj pojechać po kwiaty, ale jak będzie pafdać to nici z wyprawy, a u mnie ciągle leje

    OdpowiedzUsuń
  18. Można dolać alkoholu i wyjdzie nalewka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To się napracowałaś:) Takie zapasy:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Też robię te pyszności, zamiast cukry daję miód, w zamian kwasku sok z cytryn. Nalewkę też robiłam, była tak pyszna, że ją wypiłam, ale całą zimę nie chorowałam. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Świetny ten sok z czarnego bzu. Wszędzie znajduję ten przepis z kwaskiem cytrynowym. A można dodać sok z cytryny poprostu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można dodać zwykłą cytrynę a zamiast cukru - cukier trzcinowy lub miód :-)

      Usuń
  22. Nie załapałam się w tym roku niestety, ale chętnie kiedyś skorzystam z przepisu..

    OdpowiedzUsuń