środa, 15 sierpnia 2012

zapach szarlotki i miodu...

Nie wiem jak nazywają się te kwiaty ale pachną jak miód... cudownie ... dziś z Emilką przyniosłyśmy je ze spaceru :) zerwane z ogródka nie naszego :P
a tak na deser szarlotka... wyszła wyśmienita ... nie chcę nic mówić ale jak szarlotka z jabłek z własnego sadu to tak jakoś jesienią już pachnie... tym bardziej przy takiej pogodzie ...




























Receptura :P

  • CIASTO
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
     
  • NADZIENIE Z JABŁEK
  • 3 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy
  • galaretka owocowa (najlepiej jabłkowa, agrestowa lub cytrynowa) - ja nie miałam dodałam malinową i tez dobre :P
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia wkroimy margarynę i zagniatamy nożem, po czym dodajemy jajka cukier i na końcu śmietanę ... szybciutko ugniatamy ciasto ... robimy kolkę i wkładamy do lodówki na 40 min.

Jabłka ostrugamy ze skórki usuwamy gniazdka, kroimy ... i do garnka wrzucamy zalewamy mała ilością wody przykrywamy i czekamy aż się rozgotują... na końcu dodajemy cukier waniliowy i galaretkę 

ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkujemy do patelni (ja smaruje tłuszczem i bułką tarta posypuje spód) i pieczemy ok 10- 15 min... ma się troszkę zarumienić, wyciągamy nakładamy masę jabłkową ostudzoną i na tarce na dużych oczkach trzemy resztę ciasta.
pieczemy ok 45 min - 180 stopni  

SMACZNEGO 


pozdrawiam ciepło :))))


21 komentarzy:

  1. te kwiaty pamietam z ogrodka babci..........jablka takie pyszne tez miala.......no wiesz jak mozesz tak machac mi przed nosem pyszna domowa szarlotka:P...........ps.tez zrywalam dzisiaj koperek z pola nie mojego;****

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj szarlotka wygląda przepysznie;) choc ja do wypieków mam dwie lewe ręce,to moze się pokuszę na takie na kruchym spodzie;)
    Buziaki;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Kwiatki to dzielżan ogrodowy ,przepis na szarlotkę wykorzystam w niedzielę , wygląda przepysznie.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka pycha:)))narobiłaś mi smaku:))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda tak pysznie że aż ślinka leci :)))) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. musiała smakować wyśmienicie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale naszła mnie ochota na coś dobrego:)Hmm super, że napisałaś recepturę:) bo tak się dobrze składa, że dostałam ostatnio od teściowej duży słoik z gotowanymi jabłkami:)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. zaraz po serniku szarlotka to moje ulubione ciasto. najlepiej z lodami i bitą śmietaną na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. potrafisz narobić apetytu:) Twoja szarlotka pysznie wygląda i nawet już unosi mi się jej zapach... gratuluję wygranej w Zapachu piwoni:) nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam niespodzianki, paczuszki, prezenciki i już nie mogę się doczekać kiedy przesyłka do mnie dotrze, domyślam się, że możesz mieć taką samą sympatię do przesyłek:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale apetyczne cisto, czytając opis ma się ochotę na kawałek... tak, tak na kawałek nie całą blaszkę;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm...robisz smaka...a ja słodkiego nie mogę:(

    OdpowiedzUsuń
  12. ale wygląda smakowicie:) i widzę fantastyczne dodatki: pudełko na cukier, wiklinowy kosz, emaliowany garnuszek/dzbanek! cudnie:)
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda smakowicie a zapach poczułam aż w domu u siebie:)))))))

    OdpowiedzUsuń
  14. przesladuja mnie wypieki, gdzie nie zajrze tam cos pysznego, ach
    daj troszke:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś pysznego - aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. i zrobiłaś mi smaka...jutro robię szarlotkę!!!!pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. ależ smakowicie się zrobiło...

    OdpowiedzUsuń
  18. O, a ja jabłuszka do szarlotki przygotowałam, przepis się przyda- zaraz będzie szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pychota! muszę udoskonalić mój przepis:)

    OdpowiedzUsuń