piątek, 16 czerwca 2017

sok z mięty

Robicie takie przetwory? u nas na topie sok z kwiatu bzu białego oraz sok z  mięty....
coś pysznego !
Receptura:
mięta im więcej tym będzie intensywniejszy smak  i aromat
- myjemy i tniemy nożyczkami
zalewa:
3 l wody
3 kg cukru
sok z 9 cytryn (lub kwasek cytrynowy ok 100g )

zalewę gotujemy - zalewamy miętę i tak stoi ona 2 doby, potem cedzimy, wlewamy do słoików i pasteryzujemy... chyba że idzie na bieżąco to pasteryzować nie musimy
POLECAM!




27 komentarzy:

  1. Nie znałam takiego przepisu, spróbuję na pewno. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu nie robiłam ! Świetny pomysł !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam nigdy soku z mięty - a mam jej mnóstwo na ogródku, więc z chęcią spróbuję:)
    Rozumiem, że mięty ma być dużo?

    OdpowiedzUsuń
  4. im więcej tym będzie syrop intensywniejszy ja na te 3 l wody daję tak około litr mięty :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi smakowicie, tylko te 3 kg cukru mnie przerażają, to bardziej syrop wychodzi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop... rozcieńczasz później z wodą ... u nas i lodem i jest lemoniada :P

      Usuń
    2. Super, dziękuję, w weekend gotuję 😀

      Usuń
  6. o, nigdy nie przyszedł mi do głowy taki soczek :) fajna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam:)jest pychota:)))a teraz u mnie "sztyluje" się nalewka z mięty:))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak nie robię, ale dodaję mięte do soków z wyciskarki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Póki co miętę znałam z dodawania jej najczęściej do wody z cytryną czy limonką ... ale nigdy jako syrop...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie to też tegoroczne odkrycie... ale pyszne :)

      Usuń
  10. I u mnie bzowo i miętowo:-) Spróbuj zrobić dżemik truskawkowy z miętą, też świetny
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za podzielenie się ...wypróbuję na pewno ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis! A mam pytanie, czy Masz może wiedzę, co zamiast cukru, czy da się bez niego zrobić taki sok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama się nad tym zastanawiam... ja daję ciemny ale to i tak cukier... przymierzam się by spróbować z stewią ale nie wiem czy ona zakonserwuje ?!

      Usuń
  13. Jutro robię. Bardzo dziękuję za przepis. Zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. hahah:) u mnie identyczny post:) własnie zrobiłam syrop z mięty tylko z ciut innego przepisu:) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ida upały, takie przepisy na pewno wykorzystam, dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Super!!! Dziekuje za przepis :)
    Pozdrawiam Was dziewczyny, takie pola lawendowe mi się marzą!

    OdpowiedzUsuń
  17. syrop z miety...brzmi ciekawie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie skorzystałam z Twojego przepisu i zrobiłam kilka słoiczków, dziękuję, pozdrawiam. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super że się przydała receptura... u nas ten syrop robi furorę :D

      pozdrawiam

      Usuń
  19. Martuś pycha to musi być ..przypomnij mi w przyszłym roku że mam to zrobić plissss

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ Emilka ma super rodziców :))) brawo wy :)

    OdpowiedzUsuń